Fosile- Minerale -Cristale-Roci

Toate sunt pulbere de piatra. Chiar si gandurile sunt pulberea stancilor launtrice framantate de vanturile si apele destinului.

duminică, 9 iunie 2013

Fragment de os, corn?


Fragment de os, corn?











                                           Valoarea aproximativa este o notiune abstracta, subiectiva, discutabila...Valoarea concreta a unui obiect este atat cat iti ofera cineva pe el. Poti sa ai un schelet de dinozaur, care valoreaza sute de mii de euro, daca nu poti sa-l vinzi decat cu 1 euro, atunci despre ce valoare vorbim?


                                           Colectionarii sunt oameni aparte, ei pot sa ofere foarte mult pe o piesa care ii intereseaza in mod deosebit si care nu valoreaza mai nimic si pot sa abandoneze o piesa de valoare, ieftina, dar de care nu sunt atrasi.


                                           Valoarea pieselor de pe acest site tine cont de mai multe elemente, dar fara sa depaseasca dimensiunea umana a subiectivului.


                                           Exemplu 1:

                                           Lemnele fosilizate se gasesc foarte raspandite in tara noastra.

                                          In unele zone, ele sunt foarte abundente, incat poti sa colectezi de pe teren poate zeci sau sute de piese intr-o singura zi. Cat poate sa valoreze o astfel de piesa? Pentru un cautator localnic, cu siguranta nimic, pentru un colectionar aflat la sute de km distanta, chiar si un pret maricel poate parea rezonabil. E vorba de informatii despre locuri cheltuieli de transport, hrana, cazare. Si, nu pe ultimul loc, NOROC.

                                         
                                         In alte locuri, pe zeci de km patrati e aproape imposibil sa gasesti chiar si un singur lemn fosilizat. Cat valoreaza el? De unde stii ca e dintr-o ocurenta foarte rara? Te multumeste cu ceva sa platesti aparent mult pentru mai nimic? Dar nu e nimicul acela, spectaculos, unic, efervescent?!

                                        ( Am gasit intr-o rapa din zona Popesti, Valcea, o bucata mica de agat. Este singura piesa de agat gasita in Subcarpatii Getici. In Muntii Metaliferi la aceste piese nici macar nu te uiti, nici nu se pune problema sa te apleci dupa ele. Cat valoreaza ea?)


                                         Ore, zile, saptamani intregi de cautari, zeci de km batuti si toate celelalte fac ca fiecare piatra gasita si adusa in colectie sa aiba o valoare incomensurabila pentru gasitor.

                                       
                                          Exemplu 2:

                                         Acum cinci ani, am cumparat o piesa, de pilda, cu pretul de 120 euro. Astazi numarul pieselor asemanatoare a crescut foarte mult si pretul s-a prabusit. Cu cat o vand? O vrea cineva?


                                          Exemplu 3:

                                          Am mostenit de la parinti o vitrina plina cu bolovani..Ii arunc dracu' de bolovani afara, sau ii dau unui vecin pe doi lei. Inseamna ca sunt un vanzator ieftin, corect, iar altul care ii vinde la pretul lor, e un escroc?

                                       
                                         Repet:

                        Valoarea concreta a unui obiect este atat cat iti ofera cineva pe el.






                                       

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu